Sobota 12. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Jihočeský kraj

Technická závada byla příčinou vzniku požáru automatu na potraviny, který hořel v improvizovaném bufetu ve výrobní hale firmy v Jateční ulici ve Veselí nad Lužnicí. K požáru byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Soběslav a dobrovolní hasiči obce Veselí nad Lužnicí.

Soběslavská jednotka po příjezdu ihned odpojila přístroj od elektrické sítě a požár uhasila přenosnými hasicími přístroji. Dobrovolnou jednotku velitel zásahu na místě ponechal v záloze. Vyšetřovatel HZS stanovil výši vzniklé škody na 30 000,–, hodnota uchráněného majetku činí 250 000,–.

Českobudějovická profesionální jednotka zasahovala na Lidické třídě v Českých Budějovicích, kde zatékala voda z ulice zemí do sklepa. Jednotka vodu ze sklepa vyčerpala pomocí kalového čerpadla, ale zjistila, že voda stále přibývá.

Majitelka tedy zavolala firmu ČEVAK, která na ulici pomocí přístrojů zjistila, že je prasklý vodovodní řád, který vyžaduje opravu. Hasiči na místě nechali zapůjčené čerpadlo s jednou hadicí C a vrátili se na základnu.

K nehodě vyjeli profesionální hasiči ze stanice Kaplice za Dolní Dvořiště ve směru na Kaplici. Nehoda byla na tísňovou linku ohlášena s nutností vyproštění zraněných osob. Když hasiči k nehodě přijeli, nalezli havarovaný automobil tovární značky BMW mimo vozovku, zaklíněný řidič byl již vyproštěn a byl v péči zdravotníků ZZS.

Zasahující hasiči zajistili BMW proti požáru a po ukončení šetření policistů provedli úklid komunikace.

K požáru staré kůlny vyjeli do Lužnické ulice v Soběslavi místní profesionální hasiči. Požár byl zlikvidován ještě před jejich příjezdem. Hasiči pouze z kůlny vynosili ohořelé a doutnající elektrospotřebiče. Požár se prohořel také do vedlejší garáže, kterou celou zakouřil. Jednotka z garáže vytlačila zaparkovanou Škodu Fabia a garáž odvětrala.

Na pomoc soběslavským kolegům vyjela také automobilová plošina ze stanice Tábor, byla však odvolána v průběhu jízdy zpět na základnu. Požár je beze škody.