Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Jihočeský kraj

Táborská profesionální jednotka vyjela na silnici vedoucí ze Zárybničné Lhoty do Chýnova k dopravní nehodě ohlášené s možným následným požárem. Průzkum na místě ukázal, že se jedná o nehodu osobního automobilu značky Nissan Almera, který narazil do boku dalšího vozu. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Hasiči provedli zajištění místa nehody, zabezpečení havarovaného auta proti požáru a zabránili úniku vyteklých provozních kapalin do půdy. Do příjezdu policistů pak řídili provoz na komunikaci. Po zadokumentování nehody Policií ČR jednotka HZS odstranila vozy ze silnice a zásah ukončila úklidem vozovky od střepů, úlomků plastů a vyteklých kapalin.

Profesionální jednotky ze stanic Prachatice a Křemže byly vyslány k obci Ktiš k dopravní nehodě ohlášené s nutností vyproštění zraněných osob. Jako první k nehodě přijeli prachatičtí hasiči, jejichž velitel podal zprávu, že se jedná o nehodu osobního automobilu, který skončil převrácený na střechu. Ve voze zůstala zaklíněna jedna osoba.

Hasiči ji pomocí hydraulického vyprošťovacího zařízení vyprostili a předali zdravotníkům ZZS. Pak společně s křemežskou jednotkou u havarovaného auta provedli protipožární opatření a kontrolu úniku provozních kapalin. Nehodu na místě šetřila Policie ČR.

Osádky pěti vozidel profesionálních hasičů ze stanice Jindřichův Hradec a dobrovolných hasičů obce Nová Bystřice zasahovaly ve Vitorazské ulici v Nové Bystřici. Hasiči po půlhodině požár autodílny a osobního automobilu uvnitř dostali pod kontrolu, za další hodinu velitel zásahu nahlásil úplnou likvidaci požáru.

Příčinou vzniku požáru byla nedbalost. Vzniklá škoda byla vyčíslena na 400 000,–, hodnota hasiči uchráněného majetku činí 2 500 000,–.