Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Jihočeský kraj

Jednotka profesionálních hasičů z písecké stanice zasahovala v Písku, části obce Hradiště, kde na zledovatělé silnici havaroval osobní automobil značky Daihatsu. Přestože byla nehoda původně na tísňovou linku ohlášena s nutností vyproštění zraněných osob, vyproštění nebylo potřeba.

Řidička byla v době příjezdu hasičů k nehodě z auta již venku. Hasiči ji poskytli předlékařskou pomoc – ošetřili zraněnou ruku. Dále pak do příjezdu Policie ČR kyvadlově řídili provoz na komunikaci a po ukončení šetření policistů a odtažení auta zásah ukončili úklidem vozovky.

Bez vzniklé škody byl uzavřen požár křesla na statku v obci Svinětice. Požár byl původně ohlášen jako požár stodoly. Na místo vyjely osádky cisteren profesionálních hasičů ze stanice Vodňany a jednotek SDH obce Bavorov a Vodňany – Pražák.

Průzkum ukázal, že v objektu určenému k demolici hoří čalouněné dřevěné křeslo. Hasiči požár uhasili jedním vysokotlakým proudem. Poté celý objekt zkontrolovali, žádné další hoření nenalezli.

Tři osoby utrpěly zranění při dopravní nehodě, která se stala ve Strunkovicích nad Blanicí, části obce Svojnice. Havaroval zde osobní automobil. Jednu osobu zdravotníci ošetřili na místě ještě před příjezdem prachatické profesionální jednotky, další dva zraněné hasiči pomohli transportovat do sanitky.

Zároveň s pomocí ZZS jednotka HZS zajistila havarovaný vůz proti požáru a úniku provozních kapalin. Nehodu na místě šetřila Policie ČR.

K záchraně přimrzlé labutě vyjeli k Návesnímu rybníku do Myslkovic profesionální hasiči ze stanice Tábor a dobrovolní hasiči obce Planá nad Lužnicí a Myslkovice. V době příjezdu táborské jednotky již na místě byly obě dobrovolné jednotky.

Na záchranu labutě byl vyslán jeden z profesionálních hasičů vybavený ochranným oblekem, připoutaný na záchranném laně. Když se dostal téměř k labuti, tak ta odlétla na druhou stranu rybníka. Tím byla akce ukončena a jednotky se vrátily na základnu.

Profesionální hasiči ze stanic Český Krumlov a Frymburk a jednotka SDH obce Vyšší Brod zasahovali v objektu elektrárny Lipno I, kde z rychlouzávěrů uniklo přibližně 1 800 litrů hydraulického oleje. Olej zůstal v záchytné nádrži, na hladinu Lipna se dostalo pouze minimální množství, které nijak neohrozilo životní prostředí.

Hasiči rozhodli z preventivních důvodů o natažení norných stěn přes hladinu nádrže Lipno II. Mezitím pak odčerpávali uniklý olej ze záchytné nádrže. Veškerý olej byl přečerpán před 13. hodinou, hasiči tak zároveň sbalili i instalované stěny a zásah ukončili.