Středa 9. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Jihočeský kraj

K ohlášenému požáru stromu vyjeli v Písku na Budějovické Předměstí na břeh řeky Otavy písečtí profesionální i dobrovolní hasiči. Jako první k hořícímu stromu přijela profesionální jednotka, jejíž velitel nahlásil, že se jedná o požáru duté vrby o průměru přibližně 150 cm a výšce přibližně 15 metrů.

Vrba hořela uvnitř vykotlaného kmenu do zhruba pětimetrové výšky. Hasiči ihned zahájili hasební práce. V jejich průběhu se však vrba začala trhat a hrozilo nebezpečí, že by se mohla rozlomit. Velitel zásahu proto rozhodnul u ukončení hašení a vyžádal si jako posilovou jednotku automobilový žebřík, pomocí kterého hasiči vrbu od horních partií rozřezali a až teprve poté dohasili. Vzniklá škoda zatím není určena.

Profesionální hasiči ze stanice Český Krumlov a jednotka SDH obce Větřní byli vysláni do obce Bohdalovice k ohlášenému požáru sazí v komíně. Průzkumem hasiči zjistili, že sazí v komíně již nehoří. Museli ale žhavé saze v komíně srazit dolů a z komína vybrat. Dále pak na žádost majitelky domu jednotka změřila v bytových prostorech případný únik zplodin hoření. Žádné hodnoty nebyly nenaměřeny. Majitelce byla doporučena kontrola komína odbornou firmou.

Na silnici č. 24 vedoucí z Veselí nad Lužnicí do Třeboně zasahovali profesionální hasiči ze stanice Soběslav u dopravní nehody, při které se srazily osobní automobil značky Opel Vectra a nákladním vozem Iveco.

Ještě před příjezdem hasičů k nehodě přijela ZZS, která ošetřila jednu zraněnou osobu z vozu Opel. Hasiči následně provedli u obou aut protipožární opatření a provozní kapaliny vyteklé z nádrží aut zasypali na vozovce sorbentem. Po zdokumentování ne­hody

Profesionální jednotka ze stanice Prachatice vyjela k obci Těšovice, kde na křižovatce silnic III. třídy srazily osobní automobil značky Renault Espace s dodávkou Ford Tranzit. Nehoda byla původně ohlášena s nutností vyproštění zraněných osob, když však hasiči k nehodě přijeli, byly dvě zraněné osoby již ve vozech ZZS v péči záchranářů.

Hasiči provedli u Renaultu protipožární opatření a opatření k zamezení úniku provozních kapalin. Vyteklé látky na vozovce jednotka HZS zasypala sorbentem. Po zadokumentování nehody Policií ČR a po příjezdu aut odtahových služeb pomohla jednotka HZS s naložením havarovaných vozidel. Krátce po 12. hodině pak zahájila likvidační práce. Zásah jednotky byl ukončen po opětovném zprůjezdnění silnice, a to před 14. hodinou.