Úterý 8. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Jihočeský kraj

Profesionální hasiči ze stanice Prachatice zasahovali v Mičovicích, části obce Klenovice, kde byl ohlášen požár auta. Průzkumem na místě požáru hasiči zjistili, že jde o požár osobního auta značky VW Polo, který je určený k likvidaci. VW byl naložen na autotransportéru a v době příjezdu hasičů hořel již v plném rozsahu.

Hasiči na lokalizaci požáru použili vysokotlaký proud a požár pak dohasili s další povolanou prachatickou cisternou. Vyšetřovatel HZS stanovil výši vzniklé škody na 35 000,–. Příčina vzniku požáru je v šetření.

K blíže neurčenému kouři vyjela do Sezimova Ústí profesionální jednotka ze stanice Tábor. Hasiči v Sezimově Ústí monitorovali kouř linoucí se směrem na Sídliště Nad Lužnicí v Táboře a šířící se do ulic Vaníčkova apod. v Sezimově Ústí.

Tam našli zdroj kouře – muž na své soukromé zahradě pálil zbytky větví pokácené borovice. Pálení již ale v době příjezdu hasičů neprobíhalo. Hasiči majiteli doporučili pálení příště ohlásit na Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje.

Profesionální hasiči ze stanice Tábor a dobrovolní hasiči obce Chotoviny vyjeli na dálnici D3, kde ve směru do Českých Budějovic v katastru obce Sudoměřice u Tábora byl ohlášen požár nákladního auta. Průzkum na místě však ukázal, že u nákladního auta značky Avia, převážejícího 1,5 tuny železa, došlo k technické závadě na vstřikování.

V žádném případě nešlo o požár. Avia byla odstavena v odstavném pruhu bez úniku provozních kapalin. Jednotka SDH obce Chotoviny nezasahovala, byla přes operační středisko odvolána při cestě k zásahu stejně tak jako jedna z vyslaných táborských cisteren. Událost byla vyřešena tak, že řidič dočasně nepojízdného nákladního vozidla kontaktoval servis, který po Avii opraví.