Pondělí 14. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Jihočeský kraj

Osádky cisteren profesionálních hasičů ze stanice Týn nad Vltavou a jednotek SDH obcí Týn nad Vltavou a Chrášťany zasahovaly u Chrášťan u požáru hranice dubového dřeva. Dřevo bylo po těžbě složené u silnice v lese, hranice měla půdorys přibližně 20 × 8 metrů.

Hasiči dostali požár rychle pod kontrolu, likvidaci velitel zásahu nahlásil v 15:05 hodin. Vzniklá škoda činí 25 000,–, příčina vzniku požáru je v šetření.

Písečtí profesionální hasiči zasahovali v panelovém domě v ulici Na Pěníku v Písku, kde z bytu v posledním osmém patře protékala voda. Voda protekla do všech spodních bytů na pravé straně schodiště. Hasiči nejprve zastavili hlavní uzávěr vody a topení pro celý dům, následně pak vypnuli přívod elektrické energie pro zaplavené byty.

Poté se domů vrátila majitelka bytu v osmém patře, hasiči proto nemuseli dovnitř vniknout násilím. Ze všech vyplavených bytů hasiči odčerpali vodu vysavači. Po ukončení zásahu byli obyvatelé domu informováni o vypnuté elektrické energii a byli poučeni, jak odvětrat a vysušit mokré byty.

Na silnici II. třídy č. 122 v obci Staré Sedlo likvidovali profesionální hasiči ze stanice Tábor následky dopravní nehody osobního automobilu značky Škoda Fabia. Auto zůstalo po nehodě na střeše a částečně blokovalo vozovku. Řidič vyváznul bez viditelných zranění.

Zasahující hasiči vypnuli u auta zapalování a na silnici zasypali vyteklé provozní kapaliny. Po dobu šetření nehody Policií ČR jednotka HZS řídila provoz na komunikaci. Pak hasiči převrátili auto zpět na kola, odpojili autobaterii a zásah ukončili zametením vozovky od úlomků plastů a použitého sorbentu.

Pět osob se zranilo při dopravní nehodě, která se stala v Dačicích v ulici Járy Cimrmana. K nehodě vyjely všechny složky integrovaného záchranného systému včetně jednotky profesionálních hasičů z dačické stanice.

Hasiči asistovali zdravotníkům ZZS při ošetřováním zraněných a jejich transportem do sanitek a vrtulníku LZS. Dále zajistili obě havarovaná auta proti požáru. Po zadokumentování nehody Policií ČR jednotka HZS zásah ukončila krátce před 19. hodinou úklidem vozovky.

Profesionální hasiči ze stanice Třeboň vyjeli do Domanína k odstranění starého dubu, u kterého hrozilo, že spadne na jednu z chatek v autokempu. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že s technikou, kterou sbor disponuje, nedokážou strom odstranit.

Proto se na místě domluvila se starostou obce, který zajistí lesnický traktor s obsluhou, a ta se o nakloněný strom postará. Hasiči dále nabídli, že v případě potřeby mohou poskytnout výškovou techniku na uvázání lana od traktoru do koruny stromu. Také bylo domluveno s nájemcem kempu, že nebude nikoho ubytovávat v ohrožených chatkách a vytýčí nebezpečnou zónu.