Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Jihočeský kraj

Do Kaštanové ulice v Českých Budějovicích vyjeli českobudějovičtí profesionální hasiči z obou stanic k ohlášenému požáru osobního automobilu. Jako první k požáru přijela jednotka ze stanice České Budějovice, která průzkumem zjistila, že požár zasáhnul interiér vozu značky Peugeot 806, a to sedačky, palubní desku a čalounění stropu.

Požár ještě před příjezdem hasičů lokalizoval majitel auta přenosným hasicím přístrojem. Hasiči následně požár dohasili vysokotlakým proudem. Zásah suchovrbenské jednotky nebyl potřeba. U požáru byla přítomna Policie ČR. Požár způsobil škodu za 20 000,–, příčinou vzniku požáru byla nedbalost při svařování.

Dvě osoby utrpěly zranění při dopravní nehodě, které se stala u Libínského Sedla. Jednalo se o nehodu dodávky Ford Transit, která sjela ze silnice a narazila do stromu. Ještě před příjezdem profesionální jednotky ze stanice Prachatice u nehody zasahovala ZZS. Hasiči zasypali vyteklý motorový olej na vozovce sorbentem a u dodávky provedli protipožární opatření.

Poté do příjezdu Policie ČR řídili provoz na komunikaci. Po zadokumentování nehody policisty jednotka HZS sistovala při naložení dodávky na vůz odtahové služby a zásah ukončila úklidem vozovky.

Profesionální hasiči ze stanic Vodňany a Strakonice byli vysláni do Mokrého ulice ve Vodňanech k zajištění letecké pumy. Puma byla nalezena při výkopových pracích na soukromém pozemku. Průzkum na místě ukázal, že se nejedná o leteckou pumu, ale o dělostřeleckou minu sovětské výroby, ostrou, ale bez zapalovače.

Hasiči společně s policisty zajistili místo nalezení, uzavřeli část přilehlé ulice v délce přibližně 50 metrů a informovala osoby ze sousedních objektů o nastalé situaci. Policejní pyrotechnik minu ohledal a převezl k bezpečné likvidaci. Zásah strakonické jednotky nebyl potřeba, byla odvolána zpět na základnu již v průběhu jízdy do Vodňan.