Pondělí 7. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Jihočeský kraj

K dopravní nehodě ohlášené s nutností vyproštění zraněných osob vyjela do Katovic profesionální jednotka ze stanice Strakonice. Hasiči nakonec nemuseli vyprošťovat, všichni zranění byli v okamžiku příjezdu hasičů již v péči zdravotníků.

Havarované auto se nacházelo mimo vozovku, hasiči jej zajistili proti požáru a proti úniku provozních kapalin. Zásah jednotky skončil po naložení auta na vůz odtahové služby závěrečným úklidem vozovky. V rámci mezikrajské výpomoci k nehodě vyjela také profesionální jednotka ze stanice Horažďovice (HZS Plzeňského kraje), jejího zásahu nakonec nebylo potřeba.

Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje vyslalo českobudějovickou profesionální jednotku včetně automobilové plošiny do areálu firmy v Českých Budějovicích, kde podle původního ohlášení došlo k pádu osoby do komína. Když hasiči na místo přijeli, byly zde již přítomna Policie ČR a ZZS. Průzkum ukázal, že se nejedná o komín, ale o rozestavěnou konstrukci zařízení na komín. Uvnitř kruhové nádrže bylo vystavěné lešení. Zraněný dělník propadnul přibližně o čtyři metry níže na spodnější patro lešení. Zasahující hasiči s lezeckou specializací ho zafixovali na nosítka, zajistili a spustili dolů. Zde byl předán zdravotníkům.

Krátce před půl pátou hodinou ranní byl na Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje ohlášen požár maringotky na soukromé zahradě v obci Hůry na Českobudějovicku. K požáru vyjely osádky dvou cisteren profesionálních hasičů ze stanice České Budějovice. Průzkum na místě požáru ukázal, že na soukromé oplocené zahradě hoří nikoli maringotka, ale obytný karavan a zahradní chatka.

Požár byl takového rozsahu, že velitel zásahu vyžádal další posilovou jednotku. Operační středisko vyslalo jednotku ze stanice Suché Vrbné. Hasiči dostali požár pod kontrolu přibližně za půl hodiny, kdy zabránili jeho dalšímu šíření. Zcela zlikvidován byl požár po 6. hodině. Výše vzniklé škody činí 77 500,–, hodnota uchráněného majetku je nulová. Příčinu vzniku požáru šetří vyšetřovatel HZS ve spolupráci s Policií ČR.