Úterý 8. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Jihočeský kraj

K požár, který byl ohlášen jako požár garáže, vyjely do Křižíkovy ulice v Českých Budějovicích osádky dvou cisteren profesionálních hasičů z českobudějovické stanice. Průzkum na místě ukázal, že nehoří garáž, ale vzrostlé túje stojící v bezprostřední blízkosti. Požár, který zasáhnul celkem deset tújí, hasiči uhasili během necelé čtvrthodiny. Vzniklou škodu vyšetřovatel HZS stanovil na 10 000,– Kč, hodnota uchráněného majetku je 100 000,– Kč. Příčina vzniku požáru je v šetření. Jednotka u požáru spolupracovala s Policií ČR.

Poplach jednotce SDH Volary byl vyhlášen k dopravní nehodě na silnici č. 141 ve směru na Blažejovice. Průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o dodávkový automobil, který narazil do stromu a převrátil se na bok.

Ve vozidle cestovala jedna osoba, které byla povolána ZZS z důvodů poranění zad. Po zajištění místa nehody provedla dopravní Policie zaměření nehody. Po té se dostavila odtahová služba a společnými silami bylo vozidlo převráceno na kola pomocí RZA a odtahové služby.

Profesionální jednotka ze stanice Český Krumlov a jednotka SDH obce Kájov byly v Kájově vyslány do části obce Mezipotočí k blíže neurčenému kouři linoucímu se z rodinného domu. Průzkum provedený profesionály ukázal, že došlo k požáru dřeva v kotelně domu. Požár hasiči dostali rychle pod kontrolu, veškeré dřevo následně vynesli ven na volné prostranství k dohašení. Celý zakouřený prostor musel být odvětrán. Vzniklou škodu vyšetřovatel HZS stanovil na 2 000,– Kč. Hasiči u požáru spolupracovali s Policií ČR.

Z operačního střediska Policie ČR obdrželi operační důstojníci HZS Jihočeského kraje informaci o požáru plastů v těsné blízkosti kravína v obci Božejov. Na místo vyjeli osádky cisteren profesionálních hasičů ze stanice Trhové Sviny a dobrovolných hasičů obcí Nové Hrady a Žár. Průzkum na místě ukázal, že se jedná o požár hromady igelitů od senáže na ploše přibližně 4 × 4 metry. Hasiči jej bez vzniklé škody uhasili během půlhodiny.

Na silnici II. třídy č. 128 před obcí Horní Pěna ve směru od Jindřichova Hradce zasahovala na základě ohlášení Policie ČR profesionální jednotka ze stanice Jindřichův Hradec u dopravní nehody osobního automobilu tovární značky Renault Clio.

Havarovaný vůz skončil mimo vozovku otočený na střeše, jeho řidička vyvázla bez zranění a na hasiče čekala v místě nehody mimo havarované auto. Jednotka HZS u vozu provedla protipožární opatření, nehodu pak předala Policii ČR k šetření a vrátila se na základnu. K nehodě byla jindřichohradecká jednotka vyslána následně s jiným zásahovým vozem disponujícím navijákem, pomocí kterého bylo Clio přetočeno zpět na kola a odstaveno na krajnici vozovky. Zásah hasičů byl ukončen závěrečným úklidem vozovky krátce před 17. hodinou.