Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Jihočeský kraj

Škodu ve výši 40 000 korun vyčíslil vyšetřovatel HZS po požáru jednoho z pokojů bytu řadového domku v obci Slavče. K požáru byly vyslány osádky dvou cisteren profesionálních hasičů ze stanice Trhové Sviny, poplach byl vyhlášen také pro jednotku místních dobrovolných hasičů.

Hasiči dostali požár postele a dalšího vybavení místnosti pod kontrolu rychle po zahájení hašení. Úplnou likvidaci požáru velitel nahlásil krátce před 16. hodinou poté, co jednotka provedla závěrečný průzkum termokamerou. Při požáru utrpěla zranění jedna osoba, byla odvezena ZZS. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Po technické závadě vytekla z nadzemní nádrže benzínové čerpací stanice v Plané nad Lužnici v ulici Na Praze do řeky Lužnice nafta. Profesionální hasiči ze stanice Tábor na hladinu řeky instalovali norné stěny a sorpční hady pro zachycení nafty.

Po dohodě s Policií ČR jednotka okolo 15. hodiny z místa zásahu odjela s tím, že instalovanou stěnu a hady zkontroluje v navečerních hodinách. Provedená kontrola proběhla v pořádku, další bude v průběhu středy 17. listopadu. Opravu nádrže řešila specializovaná fir­ma.

Na silnici č. 135 mezi obcemi Záluží a Vlastiboř likvidovali profesionální hasiči ze stanice Soběslav následky dopravní nehody osobního automobilu značky VW Golf. Auto skončilo na střeše mimo komunikaci. Nehodu v době příjezdu hasičů řešila již Policie ČR.

Hasiči vyčkali do ukončení jejich šetření a pak uklidili vozovku od nahrnuté zeminy. Po naložení Golfa na vůz odtahové služby jednotka dokončila úklid komunikace a zásah ukončila.

Speciální techniku použili dnes profesionální hasiči na českobudějovickém sídlišti Máj. V ulici M. Chlajna pomohli ženě, které se porouchal její elektrický invalidní vozík. Českobu­dějovická profesionální jednotka disponuje dopravním automobilem značky Man, který je připraven na tyto typy zásahů.

Prostor v autě je přizpůsoben na pomoc právě s invalidními vozíky. Hasiči tak dnes nepojízdný vozík naložili do auta a převezli paní do místa jejího trvalého bydliště. Pomohli ji následně do výtahu a doprovodili až do bytu.

U obce Hracholusky zasahovaly jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů u požáru stohu či skládky. Podle prvotních informací se jednalo o hromadu větví, hnoje a slámy. Na místo byli vysláni profesionální hasiči ze stanice Prachatice a dobrovolní hasiči obcí Lhenice, Žitná, Strunkovice nad Blanicí a Netolice.

Plocha stohu/skládky byla 80 × 40. Bylo nutné vše prohrabat a prolít vodou. Proto byl ze Záchranného útvaru ČR, dislokace v Jihlavě vyslán nakladač. Zároveň byly povolány další jednotky, a to profesionální hasiči ze stanice Český Krumlov s hadicovým kontejnerem a cisterny jednotek SDH obcí Ktiš, Hracholusky a Bavorov.