Pátek 11. října 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Jihočeský kraj

K požáru byla českokrumlovská profesionální jednotka se dvěma cisternami vyslána do kotelny v Českém Krumlově – Domoradicích. Jednalo se o požár štěpky na sušící lince.

Provedeným průzkumem hasiči zjistili, že vzhledem k rozsahu požáru je možné jednu z cisteren odeslat zpět na základnu. Zásah hasiči ukončili po 9. hodině dopolední. Při požáru nevznikla žádná škoda, hodnota uchráněného majetku činí Kč 1 000 000,–. Příčinu vzniku požáru šetří vyšetřovatel HZS.

Škoda ve výši Kč 100 000,– byla stanovena po požáru chatky, která hořela v Bohdalovicích, části obce Slavkov. K požáru vyjely osádky cisteren profesionálních hasičů ze stanice Český Krumlov a z jednotky SDH obce Větřní.

Požár zachvátil dřevěnou zahradní chatku včetně jejího vybavení v plném rozsahu. Jednalo se o samostatně stojící objekt, proto hasiči mohli požár rychle lokalizovat. Zcela uhašen byl v 6:16 hodin. Hodnota uchráněného majetku činí Kč 50 000,–, příčina vzniku požáru je v šetření.

Jednotky SDH Volyně a HZS Strakonice byly povolány k požáru sklepa do obce Volyně na náměstí Svobody. Jako první na místo dorazila jednotka SDH Volyně a průzkumem zjistila že ve sklepě hoří papírové krabice a odpad. Na požár byl použit jeden vysokotlaký proud a zásah byl proveden v dýchací technice.

Po uhašení byl použit přetlakový ventilátor pro odvětrání místnosti. Jednotka HZS Strakonice nezasahovala. Po předání místa vyšetřovateli v 18.00 hod se jednotka SDH Volyně a HZS Strakonice vrátila na základny. Příčina požáru je v šetření.

Profesionální hasiči z písecké stanice zasahovali ve svém městě v Třebízského ulici, kde byla nalezena studna politá motorovým olejem. Z důvodu zjištění rozsahu znečištění museli zasahující hasiči skruže studny rozebrat.

Mezitím byl na místo povolán pracovník odboru životního prostředí obce s rozšířenou působností Písek. Po odkrytí studny průzkum ukázal, že olej je také na hladině. Hasiči jej zasypali sorbentem. Další likvidaci a řešení události bylo předáno specializované firmě. Písecká jednotka pouze následující den v dopoledních hodinách provedla sběr použitého sorbentu.

Z dosud nezjištěné příčiny došlo v obci Mezná k požáru osobního automobilu. Jednalo se o požáru vozu tovární značky Renault Thalia, který v době příjezdu profesionálních hasičů ze stanice Strakonice hořel v plném rozsahu.

Hořící vůz stál na volném prostranství, požárem nebylo ohroženo nic v jeho okolí. Likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil přibližně po deseti minutách. Vzniklou škodu vyšetřovatel HZS stanovil na Kč 150 000,–.