Sobota 12. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Jihočeský kraj

Profesionální hasiči ze stanice Milevsko a jednotka SDH obce Bernartice byli na základě ohlášení ZZS vysláni do Bernartic k dopravní nehodě osobního automobilu. Nehoda byla ohlášena s nutností vyproštění zraněných osob. Když hasiči přijeli na místo, byly obě zraněné osoby mimo havarovaný vůz – jednotka nevyprošťovala. V důsledku nehody však došlo k požáru vozu, který uhasila místní dobrovolná jednotka. Milevská jednotka zajistila závěrečný úklid vozovky. Vzniklá škoda činí Kč 5 000,–. Nehodu na mstě šetřila Policie ČR.

Profesionální hasiči ze stanice Prachatice zasahovali u Těšovic u dopravní nehody, při které se střetly osobní automobil s motocyklem. Zranění utrpěly dvě osoby, na místo se dostavila také LZS. Zasahující hasiči pomohli s transportem zraněných, dále zajistili oba havarované prostředky, a to i motocykl, který po nehodě spadnul z padesátimetrového srázu do vodoteče. K úniku provoních kapalin do vody nedošlo. Po zadokumentování nehody Policií ČR hasiči motorku vytáhli zpět na vozovku. Zásah hasiči ukončili krátce po půlnoci.

Suchvrbenská jednotka likvidovala na silnici I. třídy č. 20 u obce Pištín dopravní nehodu, při které havarovaly dva osobní automobily značek Honda a Hyundai. U této nehody, kterou na Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje nahlásila Policie ČR, nebyl nikdo zraněn. Z havarovaných aut vytékaly provozní kapaliny. Hasiči vozy zajistili proti dalšímu úniku a pomohli s jejich naložením na vůz odtahové služby. Po závěrečném úklidu vozovky jednotka HZS zásah po 19. hodině ukončila.

Následky dopravní nehody tří osobních automobilů, které se srazily u obce Břehov, likvidovali na základě ohlášení ZZS profesionální hasiči ze stanice Suché Vrbné. Jednalo se o vozy továrních značek Renault, Škoda Felicia a Opel Corsa. Při nehodě utrpěla zranění jedna osoba, kterou si ihned vzali do své péče zdravotníci ZZS. Zasahující jednotka HZS zajistila úklid vozovky od střepů a úlomků plastů, a jelikož jeden jízdní pruh byl blokován, řídila provoz na komunikaci. Zásah hasičů byl ukončen po 11. hodině.

K ohlášenému požáru automobilu vyjely do obce Staré Hobzí osádky dvou cisteren profesionálních hasičů ze stanice Dačice. Jednalo se o požár nabíječky autobaterie vozu značky Škoda 706, který se rozšířil i na zadní levé kolo. Zasahující hasiči požáru vozu stojícího v garáži uhasili přibližně za půl hodiny. Vzniklou škodu vyšetřovatel HZS vyčíslil na Kč 25 000,–, hodnota uchráněného majetku činí Kč 2 000 000,–. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na elektroinstalaci při dobíjení autobaterie.