Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Jihočeský kraj

Požár elektroinstalace a odpadků v nákladovém prostoru popelářského vozu likvidovala v obci Žíšov profesionální jednotka ze stanice Soběslav. Nejprve se požár snažil hasit řidič vozu přenosnými hasícími přístroji. Hasiči po svém příjezdu na požár nasadili vysokotlaký proud.

Na místo se dostavila také jednotka SDH obce Veselí nad Lužnicí, ta však byla vrácena zpět na základnu. Vyskladnění odpadu a následnou nepřetržitou kontrolu po dobu minimálně osmi hodin po likvidaci požáru zajistil majitel vozu. Vzniklá škoda byla vyčíslena na Kč 10 000,–, hodnota uchráněného majetku činí Kč 200 000,–.

Na tísňovou linku 112 bylo přijato hlášení o požáru v pavilonu F Lázní Aurora v Třeboni. Na místo zásahu operační důstojníci vyslali včetně výškové techniky profesionální jednotky ze stanic Třeboň a Jindřichův Hradec a svolali jednotky SDH obcí Lomnice nad Lužnicí, Třeboň – Branná, Stará Hlína a Břilice.

Jako první do lázní přijela třeboňská profesionální jednotka, která okamžitě zahájila průzkum. Ohnisko požáru hasiči našli v jednom z pokojů pavilónu. Hořelo se zařízení pokoje (pravděpodobně od televize), které hasiči ihned začali hasit. V pokoji nikdo nebyl. Hasiči evakuovali celé patro, vyvedeno bylo pět osob. Nemáme hlášené žádné zraněné osoby.

Úplnou likvidaci požáru velitel zásahu nahlásil v 20:22 hodin. Vzniklou škodu vyšetřovatel HZS stanovil na Kč 20 000,–, hodnota uchráněného majetku je Kč 20 000 000,–. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Profesionální hasiči ze stanice Prachatice a jednotka SDH obce Volary byli vysláni na silnici I. třídy č. 39, kde u Volar havaroval osobní automobil značky Nissan Almera. Řidička vozu nezvládla řízení a narazila s ním do stromu.

Přestože byla nehoda původně ohlášena s nutností vyproštění zraněných osob, opustila řidička havarované auto sama ještě před příjezdem hasičů. Ti ji do příjezdu ZZS poskytli předlékařskou pomoc. Zároveň zajistili místo zásahu a zasypali vyteklé provozní kapaliny sorbentem.

Do příjezdu Policie ČR také řídili provoz na komunikaci. Zásah byl ukončen v 12:34 hodin, a to po zadokumentování nehody Policií ČR, kdy hasiči provedli úklid komunikace.

Profesionální hasiči ze stanic České Budějovice a České Budějovice – Suché Vrbné vyjeli do obce Srubec k dopravní nehodě osobního automobilu, která byla ohlášena s nutností vyproštění zraněných osob a požárem. Když hasiči přijeli na místo, zjistili, že se jedná o vůz značky Škoda Felicia, které po nehodě zůstalo mimo komunikaci.

Řidič vozu byl venku, hasiči nemuseli vyprošťovat. Provedli pouze zajištění místa nehoda a do příjezdu Policie ČR řídili provoz na komunikaci. Pak českobudějovická jednotka zásah ukončila a na místě zůstala pouze jednotka ze stanice Suché Vrbné, která zajistila závěrečný úklid komunikace.