Středa 9. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Jihočeský kraj

Nehodu, kde bylo nutné vyproštění zraněných osob, řešila písecká profesionální jednotka u Chlaponic ve směru na Písek. Zde se střetl osobní automobil s koněm. V havarovaném autě zůstala zaklíněna jedna osoba, kterou zasahující hasiči během necelých dvaceti minut vyprostili a předali zdravotníkům ZZS.

Havarovaný vůz zajistili proti požáru odpojením akumulátoru a zabezpečili jej proti úniku provozních látek. Nehodu na místě šetřila Policie ČR. Jednotka HZS zásah ukončila po 6. hodině ranní.

Osádky rychlého zásahového automobilu a cisterny profesionálních hasičů ze stanice Kaplice zasahovaly v Kaplici, části obce Hradiště, kde byla ohlášena dopravní nehoda s nutností vyproštění zraněných osob. Provedeným průzkumem kapličtí hasiči zjistili, že se jedná o nehodu jednoho osobního automobilu.

Dvě cestující osoby byly v době příjezdu hasičů mimo havarované auto, další dvě zůstaly ve voze zaklíněny. Zasahující hasiči ihned zahájili vyprošťovací záchranné práce. V 2:00 velitel zásahu podal zprávu, že všechny zraněné osoby jsou již odvezeny zdravotníky ZZS z místa nehody do nemocnice. Zároveň s vyproštěním hasiči provedli u vozu protipožární opatření a kontrolu úniku provozních kapalin. Zásah jednotky HZS byl ukončen okolo třetí hodiny ranní. Nehodu na místě šetřila Policie ČR.

Na vyžádání Policie ČR zasahovala profesionální jednotka ze stanice Frymburk na silnici č. 16316 u Loučovic, části obce Nové Domky, kde havarovalo osobní auto značky Škoda Fabia. Nehoda se obešla bez vyproštění.

Hasiči u něj provedli protipožární opatření a opatření k zamezení úniku provozních kapalin. Následně zasypali na vozovce vyteklé provozní kapaliny a do ukončení šetření Policie ČR řídili provoz na komunikaci. Po ukončení šetření Policie ČR hasiči vytáhli navijákem havarovanou Fabii zpět na vozovku a asistovali při naložení na vůz odtahové služby. Zásah ukončili závěrečným úklidem vozovky. Operační důstojníci událost uzavřeli krátce před druhou hodinou ranní.

Na žádost starosty obce a po telefonu s operačním důstojníkem vyjela JSDH Týn nad Vltavou v počtu pěti lidí s vozidlem MAN CAS 16 na technickou pomoc do obce Neznašov, místní části Kořensko, kde se nacházel částečně potopený houseboat.

Jednotka pomocí kalového a plovoucího čerpadla postupně odsávala vodu z vnitřních prostor a za pomoci automobilového navijáku postupně vytahovala na břeh. Při zásahu neunikaly žádné provozní ani jiné kapaliny. Po vytažení na břeh a zabezpečení se jednotka vrátila na základnu.