Sobota 12. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Jihočeský kraj

V obci Záhořánky likvidovaly profesionální jednotky ze stanic Kaplice a Český Krumlov požár osobního automobilu. Když hasiči přijeli na místo, byl vůz značky Renault Laguna zcela v plamenech. Jednotky okamžitě zahájily hasební práce. Zcela uhašen byl vůz přibližně za hodinu. Nikdo z cestujících Renaultu nebyl zraněn. Hasiči u požáru spolupracovali s Policií ČR a ZZS. Vzniklou škodu vyšetřovatel HZS stanovil na Kč 30 000,–. Příčina vzniku požáru je v šetření.

V obci Lipí byl ohlášen požár, dle oznamovatele se mělo jednat o požár sedačky. K zásahu operační středisko vyslalo profesionální jednotku ze stanice Křemže. Požár sedačky, která stále pod schodištěm na chodbě, byl však uhašen ještě před jejím příjezdem. Hasiči zkontrolovali řádné dohašení. Vyšetřovatel HZS stanovil výši vzniklé škody na Kč 26 000,–. Hodnota uchráněného majetku činí Kč 100 000,–. Příčina vzniku požáru je v šetření.

Na křižovatce ulic Pekárenská a Jírovcova v Českých Budějovicích zasahovala profesionální jednotka ze stanice České Budějovice – Suché Vrbné u dopravní nehody dvou osobních automobilů. Nehoda se obešla bez zranění osob.

Zasahující hasiči po provedeném průzkumu provedli zajištění místa nehody a zajištění obou vozů. Poté zásah ukončili a vrátili se na základnu. Na místo nehody se tatáž jednotka vrátila krátce před půl osmou večerní. V tu dobu již byla nehoda zadokumentována Policií ČR. Jednotka HZS pomohla s odtahem vozů a pak dokončila úklid vozovky.

Požár malého rozsahu likvidovali na benzínové čerpací stanici v Kunžaku profesionální hasiči ze stanice Jindřichův Hradec a dobrovolní hasiči obce Kunžak. Jednalo se o požár elektroinstalace motoru pod palubní deskou osobního automobilu tovární značky Fiat Scudo. Požár hasiči uhasili během několika minut. Vzniklá škoda činí Kč 1 000,–, hodnota uchráněného majetku je Kč 20 000,–. Příčinu vzniku požáru stanovil vyšetřovatel HZS na technickou závadu.

Profesionální jednotka ze stanice Prachatice vyjela k monitoringu neznámé látky, která se nacházela na několika autech na parkovišti a dveřích budovy v ulici U Rybníčku v Prachaticích. Hasiči společně s Policií ČR, strážníky Městské policie Prachatice prověřili záznamy kamerového systému Městské policie. Zde však nebylo vidět, odkud látka pochází. Byl zde však nalezen prázdný hasící přístroj. Na místo se dostavila chemická laboratoř HZS z Kamenice. Po odebrání vzorků a jejich analýze bylo potvrzeno, že se jedná o prášek z přenosného hasicího přístroje.

Na základě oznámení Policie ČR zasahovala profesionální jednotka ze stanice Trhové Sviny u dopravní nehody, jež se stala v obci Údolí. Řidič osobního auta havaroval na můstku nad řekou. Hasiči jej pomocí navijáku vytáhli zpět na silnici. Únik provozních kapalin nebyl zjištěn. Čtyři minuty před pátou hodinou ranní velitel zásahu nahlásil na operační středisko, že jednotka HZS ukončila úklid vozovky a vrací se na základnu.

Přibližně za deset minut se podařilo profesionálním hasičům ze stanice Frymburk z auta, které havarovalo ve Frymburku, vyprostit zraněnou osobu. Havarovaný vůz skončil otočený na střeše. Poté, co hasiči pomohli zdravotníkům naložit vyproštěnou osobu do sanitky, provedli zajištění havarovaného auta. Když byla nehoda vyšetřena Policií ČR, otočili zasahující hasiči auto zpět na kola a zahájili likvidační práce – naložení auta na vůz odtahové služby a úklid komunikace.