Sobota 12. října 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Jihočeský kraj

Na silnici č. 141 v katastru obce Vodňany, části obce Pražák řešili profesionální hasič ze stanice Vodňany společně se ZZS a Policií ČR následky dopravní nehody osobního auta. Průjezd okolo nehody byl zajištěn jedním jízdním pruhem.

Zdravotníci ZZS si převzali do své péče jednu osobu, která neměla viditelná zraněný, ale byla zjevně otřesená. Zasahující jednotka zajistila havarované auto protipožárním opatřením a provedla kontrolu úniku provozních kapalin.

Profesionální hasiči ze stanice Třeboň a dobrovolní hasiči obce Suchdol nad Lužnicí zasahovali v Žižkově ulici v Suchdole nad Lužnicí, kde byla ohlášena dopravní nehoda s nutností vyproštění. Průzkum na místě ukázal, že jedna osoba je z havarovaného auta venku – okamžitě si ji převzala ZZS. Druhá zůstala v autě zaklíněna.

Hasiči ji vyprošťovali prostorem, který vytvořili odstřihnutím „béčkového“ sloupku. Po 18. hodině měli policisté nehodu došetřenou. Hasiči auto otočili a postavili zpět na silnici tak, aby nebránilo provozu. Odtah si zajistil majitel.

Profesionální jednotka ze stanice Dačice vyjela ve svém městě do části Dolní Němčice k zajištění a vyproštění nakloněného nákladního automobilu. Jednalo se o vůz značky Tatra, který byl nakloněn nad příkopem a částečně zasahoval do silnice.

Hasičská technika na vyproštění nestačila, řidič si zajistil těžkou techniku. Hasiči zkontrolovali, že z Tatry nevytékají žádné provozní kapaliny. Po vyproštění auta pak zajistili úklid vozovky.

Profesionální jednotka ze stanice Křemže byla vyslána na silnici č. 143 do katastru obce Brloh, sídelní jednotky Kuklov, kde byla ohlášena dopravní nehoda osobního auta s vyproštěním. Jednalo se o vůz značky Opel Corsa. Byl v době příjezdu hasičů převrácený na střechu mimo komunikaci, jeho řidička uvnitř v péči zdravotníků ZZS.

Po vyproštění řidičky hasiči pomohli s následným transportem do sanitky. Po ukončení šetření policistů hasiči převrátili auto zpět na kola a zajistili proti požáru a pohybu. Odtah si zajistil majitel.

Českobudějovická jednotka pak vyjela do bytu ve Slunečné ulici v Českých Budějovicích, kde byl ohlášen možný únik plynu. Když hasiči přijeli do domu, obyvatelé již měli plyn uzavřený. Hasičům se podařilo v bytě, ze kterého plyn pravděpodobně unikal, dobouchat se na majitelku.

Při kontrole bytu zjistili, že na plynovém sporáku je jeden z knoflíků otočený na maximum. Hasiči byt odvětrali. Na místo se dostavila Policie ČR.

S nutností vyproštění zraněných osob byla na tísňovou linku ohlášena dopravní nehoda čtyř osobních aut, které se střetly v Českých Budějovicích v ulici Generála Píky. Profesionální hasiči z českobudějovické stanice na místě nehody průzkumem zjistili, že jde o srážku vozů značek BMW, Škoda Octavia, Opel Insignia a Kia a nákladního vozu značky Man.

Nehoda se obešla bez zranění. Hasiči u aut odpojili akumulátory a následně nehodu předala policistům k šetření.

Střet dvou nákladních automobilů zablokoval oba pruhy silnice ve Strakonické ulici v Českých Budějovicích. Při nehodě byla zraněna jedna osoba, z vozů vytekly na silnici provozní kapaliny.

Zasahující profesionální hasiči ze stanic Suché Vrbné a České Budějovice vyprostili kamióny tak, že uvolnili silně frekventovanou komunikaci, a zároveň zlikvidovali masivní únik provozních látek. Nedošlo k jejich úniku do půdy či kanalizace.