Středa 9. října 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Jihočeský kraj

Hasiči, zdravotníci a policisté zamířili na železniční přejezd mezi Strakonicemi a obcí Čejetice, došlo ke střetu vlaku a osobního automobilu. Lehce zraněna byla jedna osoba. Nehoda se udála a železničním přejezdu zabezpečeném světelnou výstražnou signalizací bez závor, která byla dle šetření Drážní inspekce na místě mimořádné události v době nehody v činnosti.

Při nehodě byl zraněn jeden člověk a celková škoda byla odhadnuta na 300 000 Kč. Provoz na trati byl obnoven v 16.25 hodin.

Profesionální hasiči ze stanice Blatná vyjeli na silnici I/20, kde u obce Sedlice došlo k dopravní nehodě kamiónu. Nákladní auto s přívěsem převáželo vysoušeče a po nehodě zůstalo napříč celou vozovkou. Tu příslušníci Policie ČR zcela uzavřeli. Nehoda se obešla bez zranění.

Zasahující hasiči zajistili kamión proti pohybu a proti požáru a provedli kontrolu úniku provozních kapalin. Jako posilovou jednotku si velitel zásahu vyžádal automobilový jeřáb ze stanice Strakonice, na místo se dostavila také asistenční služba. Vyproštění kamiónu nakonec provedli specialisté, strakonický jeřáb se vrátil zpět na základnu. Krátce před 17. hodinou byla vozovka znovu zprůjezdněna. Hasiči u nehody spolupracovali s Policií ČR.

Osádky rychlého zásahového automobilu a cisterny profesionálních hasičů ze stanice Strakonice byly vyslány za obce Nišovice, kde ve směru na Černětice byla ohlášena dopravní nehoda osobního automobilu s nutností vyproštění zraněných osob.

Když hasiči k nehodě přijeli, nalezli havarované auto mimo vozovku v poli a jednu cestující osobu, která byla z vozidla venku. Zdravotníci ZZS nebyli potřeba. Jednotka provedla u auta protipožární opatření a kontrolu úniku provozních kapalin. Nehodu si pak převzala Policie ČR k šetření.

Škoda ve výši 30 000,– Kč byla vyčíslena po požáru u rodinného domu v obci Červený Hrádek. Na místo byla vyslána se dvěma cisternami profesionální jednotka ze stanice Dačice, v rámci mezikrajské výpomoci si operační středisko vyžádalo další jednotku z Kraje Vysočina.

Požár zatím z dosud nezjištěné příčiny zasáhnul udírnu a střechu pergoly. Likvidace požáru hasičům trvala přibližně třičtvrtěhodinku. Hodnota uchráněného majetku je 30 000,– Kč.

K ohlášenému požáru komína vyjela na Lidickou třídu v Českých Budějovicích českobudějovická profesionální jednotka. Hasiči vybrali kotel a následně pomocí komínového nářadí srazili hořící saze. Vybíracími dvířky pak žhavé saze vybrali do plechových kýblů a venku na dvoře uhasili pomocí vysokotlakého proudu.

V rámci závěrečného průzkumu byl komín zkontrolován termokamerou. Na místě byli přítomni strážníci Městské policie České Budějovice. Požár nezpůsobil žádnou škodu.

Ještě před příjezdem hasičů byl v bytě domu v ulici J. Nepomuckého ve Studené uhašen požár digestoře. K požáru vyjely jednotka profesionálních hasičů ze stanice Dačice a jednotka SDH obce Studená. Hasiči provedli pouze kontrolu požářiště a odvětrání zakouřeného bytu.

Vyšetřovatel HZS stanovil výši vzniklé škody na 15 000,– Kč, hodnota uchráněného majetku činí 300 000,– Kč. Příčina vzniku požáru je v šetření.