Čtvrtek 10. října 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.
Jihočeský kraj

Profesionální jednotka ze stanice Český Krumlov byla vyslána ve svém městě na Vyšehrad k ohlášenému požáru v panelovém domě. Průzkum na místě události ukázal, že hoří pak výtahovou kabinou, jež stojí v přízemí. Hasiči poslali výtah do vyššího patra, odblokovali dveře výtahové šachty a požár odpadu zlikvidovali.

Zásah pak ukončili odvětráním všech zakouřených pater domu. Nikdo nebyl zraněn, nikomu z obyvatel nehrozilo žádné nebezpečí. Operační středisko svolalo také jednotku SDH obce Český Krumlov, ta však byla ponechána na stanici v záloze.

Následky nehody likvidovala u obce Brandlín profesionální jednotka ze stanice Jindřichův Hradec. K nehodě, která byla ohlášena s nutností vyproštění zraněných osob, vyjela v rámci mezikrajské výpomoci jednotka profesionálních hasičů ze stanice Telč (HZS Kraje Vysočina).

Havarovaný osobní automobil byl v době příjezdu hasičů na boku, zraněnou osobu měli v péči zdravotníci ZZS. Zasahující jednotky provedly u vozu protipožární opatření a kontrolu úniku provozních látek. Žádný únik nebyl zjištěn. Havarované auto netvořilo překážku v provozu na silnici, nehrozilo žádné jiné nebezpečí, jednotky proto zásah krátce před půl šestou ukončily.

Policie ČR si vyžádala pomoc při vyhledání osoby v objektu bývalého zemědělského družstva v obci Oblajovice. U objektu došlo ke zřícení stropu a existovala možnost, že zde zůstala jedna osoba. Policie ČR si přes Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje vyžádala do Oblajovic kynology se psy akreditovanými na vyhledávání osob v sutinách.

Na místě zasahovala také profesionální jednotka ze stanice Tábor, která zajišťovala osvětlení místa zásahu a poskytla nastavovací žebříky pro sestup do prohledávaného místa. Žádná osoba nebyla nalezena. Zásah všechny složky ukončily krátce po 18. hodině.

K dopravní nehodě ohlášené s nutností vyproštění zraněných osob vyslalo operační středisko HZS JčK do obce Staré Město pod Landštejnem profesionální hasiče ze stanice Dačice a jednotku místních dobrovolných hasičů. Ti se k nehodě dostavili jako první a z havarovaného osobního automobilu vyprostili jednu zraněnou osobu. Okamžitě byla předána do péče zdravotníků ZZS.

Poté zasahující hasiči provedli u vozu, jež skončil na střeše, protipožární opatření. Velitel zásahu si na místo nehody vyžádal vůz SÚS. Zásah hasiči ukončili v 17:05 hodin, kdy se vrátili na své základny.

Bez jakéhokoli zranění se obešla dopravní nehoda, při které se v obci Radomyšl střetl osobní automobil značky Škoda Octavia s osobním vlakem. K zásahu vyjeli profesionální hasiči ze stanice Strakonice a z jednotky HZSP SŽDC. Když hasiči přijeli na místo, byla havarovaná Škoda odstavená mimo vozovku.

Hasiči provedli jeho zajištění a kontrolu úniku provozních látek. Poté vyčkali do příjezdu Policie ČR a strakonická jednotka zásah v 7:33 hodin ukončila. Jednotka HZSP SŽDC se na základnu vrátila před polednem.

Zkrat na elektroinstalaci byl příčinou vzniku požáru v podkrovním pokoji domu ve Strakonicích – části obce Přední Ptákovice. K požáru vyjeli včetně výškové techniky profesionální hasiči ze stanice Strakonice a dobrovolní hasiči obce Strakonice. Průzkum na místě události ukázal, že se jedná o požár malého rozsahu, který hasiči uhasili během čtvrt hodiny. I přes rychlý zásah hasičů způsobil požár škodu ve výši Kč 50 000,–. Hodnota uchráněného majetku činí Kč 500 000,–.